NO BORDER MREZA SRBIJA

Srbija, kao zemlja koja se granici sa Evropskom unijom i Sengenom predstavlja tranzitnu zemlju za mnoge migrante/kinje. Oni/e su zaglavljeni u Srbiji zbog resrtiktivne i rasisticke granicne politike Evropske unije. Posledica je da su su azili pretrpani i da ljudi zive u sumama (“dzunglama”).

Zato je i vise nego neophodne konstantne No border akcije i akcije solidarnosti sa migrantima/kinjama.

Kako je migracija transnacionalna pojava, a situacija u Srbiji jako povezana sa politikom EU i politikom drzava njenih clanica, mi zelimo da organizujemo akcije soldarnosti sa migtrantima/kinjama i da se borimo protiv granicnog sistema na transnacionalnom nivou. Zbog toga je oformljena transnacionalna mreza sa glavnim fokusom na situaciju u Srbiji sa zeljom da se se mreza siri i da se poveze sa jos vise aktivista/kinja i inicijativa.

Internacionalni sastanak No border Srbija je odrzan 26.-28. aprila sa aktivistima/kinjama iz Srbije, Makedonije, Bugarske, Grcke, Madjarske, Austrije i Nemacke. Nas plan je da migrantima/kinjama prosledimo informacije o azilatnskom sistemu EU zemalja u koje putuju i da se bolje upoznamo sa situacijom i zabelezimo situaciju osoba koje traze azil i ilegalizovanih migranata/kinja u Srbiji.

Sastanak je zavrsen manjom akcijom kacenja banera na nadvoznjak na kome stoji “Bez granica, bez nacija – slobodna migracija”.

 P1030515

Ako si zainteresovan/a za ovaj projekat i za pruzanje podrske akcijama solidarnosti sa migrantima/kinjama u Srbiji mozes nas kontaktirati na noborderserbia@riseup.net!

Advertisements
This entry was posted in meeting. Bookmark the permalink.